• A- | A | A+
  • Strona główna

    Uwaga, otwiera nowe okno. PDFDrukujEmail

    TECHNIK HOTELARSTWA

    Technik hotelarstwa - zawód dla osób komunikatywnych i kreatywnych. Absolwent tego kierunku może w przyszłości kontynuować naukę na wyższych studiach, a następnie podjąć pracę, która umożliwi mu realizację wielu interesujących przedsięwzięć.

     alt

    Wbrew wielu opiniom, praca w hotelu to nie tylko obowiązki związane z wykonywaniem czynności organizacyjnych i porządkowych, ale przede wszystkim zajęcia twórcze, animatorskie - umiejętność pracy z ludźmi, możliwość rozwoju, zdobycie doświadczenia i współpraca ze zdolnym i aktywnym zespołem.

    Nauka zawodu odbywa się na przedmiotach teoretycznych i praktykach zawodowych u pracodawców. Warunkiem uzyskania tytułu technika hotelarstwa jest przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i zdanie go z wynikiem pozytywnym.

     


    Najczęściej w zawodzie wykonywane są wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego:

    • ustalanie zestawu oferowanych usług hotelarskich oraz sposobu ich świadczenia;
    • obsługiwanie i organizacja przyjęć, konferencji, kongresów, targów, zjazdów i bankietów;
    • organizacja usług turystycznych, rekreacyjno-sportowych i gastronomicznych;
    • organizacja bazy noclegowej;
    • ewidencjonowanie i rozliczanie gości;
    • prowadzenie korespondencji;
    • nadzorowanie utrzymania porządku i czystości w hotelu.

    alt

    Po skończeniu nauki będziesz potrafił/a:

    • stosować podstawowe zasady gospodarki rynkowej;
    • korzystać z przepisów prawnych do prowadzenia zakładu hotelarskiego;
    • stosować zasady i instrumenty marketingu w działalności hotelarskiej;
    • fachowo i kompleksowo obsługiwać gościa hotelowego, posługując się technikami pracy na stanowiskach w różnych rodzajach i kategoriach bazy hotelowej;
    • posługiwać się biegle językiem obcym w zakresie słownictwa zawodowego i branżowego;
    • organizować pracą w zakładzie hotelarskim;
    • organizować usługi gastronomiczne oraz prawidłowo obsługiwać konsumenta;
    • organizować i obsługiwać kongresy, targi, zjazdy i inne imprezy;
    • organizować usługi turystyczne i rekreacyjne;
    • wyposażać i urządzać wnętrza różnych jednostek hotelowych i gastronomicznych;
    • współpracować z firmami świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich;
    • prowadzić korespondencję i obsługiwać nowoczesny sprzęt biurowy;
    • postępować zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu;
    • stosować przepisy ochrony środowiska;

     

    Możliwości zatrudnienia:

    Absolwent tego kierunku może być zatrudniony w obiektach bazy noclegowej, organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach..


    Typowymi miejscami pracy dla technika hotelarstwa są:

    • zakłady hotelarskie;
    • ośrodki wypoczynkowe;
    • zakłady uzdrowiskowe;
    • pensjonaty, zajazdy, gościńce;
    • schroniska, kwatery prywatne i inne;
    • współczesna baza ruchoma: promowa, żeglugowa, kolejowa, lotnicza, rotele, seatele, aguatele, flytele i inne.

     

    Wirtualny Spacer
    Dobra Szkoła – Reforma Systemu Edukacji
    Krok do Biznesu
    Wojewódzki konkursu na najlepszy slogan - hasło promujące Podlasie
    Wojewódzki konkurs fotograficzny dla gimnazjalistów 'Zaklęte pod powiekami'
    Realizacja Projektów Unii Europejskiej
    Ogólnopolski Tydzień Kariery
    ZSTiO - szkoła zawodowców z pasją
    Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcacych im. Stanisława Staszica w Białymstoku • ul. Sienkiewicza 57 15-002 Białystok tel (85) 675 25 33, 675 00 77 • sekretariat@zstio.net.pl © Piotr Kiercel & Łukasz Matuszelański